X

Polja označena zvezdicom (*) su obavezna

X
Proizvodi: 0
Ukupno: 0,00 RSD

Tempere

Tempera dolazi od latinske reči temperare koja znači mešati. To je slikarska tehnika u kojoj boja nastaje mešanjem pigmenta sa otopinom vezivnog sredstva (lepila od belanceta i žumanceta jajetagumiarabike, itd).

Dobijena boja se za nanošenje na podlogu razređuje vodom, ali kada se jednom osuši postaje neotopiva. Taj stari metod pripremanja tempere, postao je ponovo popularan među nekim savremenim umetnicima, bez obzira što se danas mogu kupiti već pripremljene boje u tubi.

Glavne podloge za temperu su drvo i papir, ali se njom može slikati i na platnu i staklu. Tempera ima pokrivna i neprovidna svojstva. Slikanje se ne sme odvijati u debelim slojevima, jer ona tada puca. Moguće je slikati sloj na sloj pri čemu se prethodni može potpuno prekriti.

Jednolikost temperom obojenih površina je veoma povoljna za primenjene umetnosti, stoga se ona koristi u grafičkom dizajnu, prilikom izrade idejnih rešenja opreme knjige, ambalažeplakata, pa i idejnim projektima za scenografiju.

Osim dekorativnog slikanja, tempera je veoma pogodna za modelaciju i modulaciju likovnih oblika. Ona ne podnosi nametljive boje, dok se sa prigušenim i oplemenjenim bojama mogu postići majstorska dela. Rafiniranost, jednostavnost i čistoća boje glavne su odlike majstora tempere.

Vizantijski slikari su se koristili tehnikom tempere prilikom izrade ikona-ikonopisanja, stvarali majstorska umetnička dela, dok su italijanski slikari, tokom rane renesanse, ponovo otkrili njen potencijal.

Otkrijte ARSovu ponudu tempera i gvaš boja i stvarajte jedinstvena umetnička dela!